|
Místo pro navážení bioodpadu je rozděleno na hnědý a zelený sektor. Do hnědého patří například dřevní hmota, suché listí, sláma a seno. Do zeleného sektoru patří čerstvé rostlinné zbytky, jako je travní seč, plevel, spadané ovoce a podobně. Za navážkovými sektory se nachází tři menší ohrádky, ve kterých bude probíhat kompostování.
Aby proběhl správný proces hygienizace kompostu, kdy dojde ke spálení semen plevelů a zárodků chorob, je potřeba dbát na správnou skladbu hnědých a zelených vrstev. První ohrádka bude sloužit pro založení kompostu, který po 1-2 měsících přeházíme do druhé ohrádky. Tím dojde k provzdušnění a k dokončení tlení organické hmoty. Vzniklý materiál přehodíme po dalších pár měsících do třetí ohrádky a hmotu necháme zrát. Vzniklý vyzrálý kompost pak použijeme jako hnojivo pro naše rostlinky.
|
|